Waarom rauwe chocolade? #2

Waarom nou rauwe chocolade? Het is heel simpel, denk aan het verschil tussen appelmoes en een rauwe appel. Wat vind jij een gezondere optie? Of denk aan geroosterde noten en een rauwe walnoot net van de boom, wat voelt voor jou gezonder?
In de rauwe appel en rauwe noot is nog volop leven. Je kan de pitten van de appel nog in de grond plaatsen, water en aarde erop en er komt een appelboom uit. Hetzelfde met de rauwe amandel, je kan je amandel kiemen en vervolgens planten. Dit kan niet met de geroosterde amandel en de gekookte appelmoes. Deze beiden zijn zo behandelt dat het leven eruit is. Het idee dat er nog leven in de amandel en appel zit is voor mij zo'n mooie gewaarwording. Het is voor mij de gezondste manier om iets te eten en daarom dacht ik als ik op basis van deze theorie nou een tussendoortje maak. Want over het algemeen zijn tussendoortjes niet de meest gezonde maaltijd, gewoon iets om te vullen of even een genietmomentje. Zelf ben ik een enorme snackfan, maar wel de gezonde variant. Ik wilde zo graag dat anderen ook iets heel lekkers en tegelijkertijd iets tussendoor kunnen eten waardoor je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid. Zo is Dhana Chocolate geboren.

Dus rauwe cacao is voor mij de meest gezonde vorm om cacao te eten. Er zijn veel onderzoeken gedaan, maar over het algemeen is het het handigst om voeding tot je te nemen wat het meest lijkt op de samenstelling van ons lijf. Zodat het minder energie kost voor je lijf om te verteren. Rauwe voeding is daarom perfect om op een simpele manier tot alle voedingsstoffen te komen. Daarnaast zijn er ook natuurlijk onderzoeken waar het beter is om voeding te koken en dat is prima, het verschilt een beetje per product en wat jou lijf aankan. Ik heb een poosje helemaal rauw proberen te eten maar dat was geen succes. Ik heb altijd al een gevoelig darmstelsel gehad en kreeg erg veel last. Mijn huid was wel stralend en fantastisch, maar ik voelde mij heel zwaar en mijn darmen heel onrustig. Het idee dat alles rauw is, is geweldig, maar soms past het gewoon niet helemaal bij je. 

Wat wel heel goed rauw viel was cacao. Cacao is niet helemaal rauw, het is gefermenteerd op de plantage net zoals zuurkool of zuurdesembrood. Het heeft op die manier al een bepaalde bewerking gehad, maar die is wel puur natuur. De cacao wordt op bananenbladeren gelegd en ook afgedekt met bananenbladeren en dit gaat een chemische reactie aan met de cacao. Het fermenteert en daardoor wordt het beter verteerbaar voor ons. Het ligt een beetje aan waar dit gebeurt op de wereld, maar soms bereikt de fermentatie wel een hogere temperatuur dan de 42 graden (officieel is rauw altijd onder de 42 graden) Dan is het officieel niet meer rauw. Maar omdat het een natuurlijk proces is, zeg ik: het is nog steeds rauw. Dit is nogal een omstreden thema onder de chocolatiers.

Het is niet expres verhit, er zijn geen rare dingen mee gedaan, en alle voedingstoffen zitten er nog in. Ik denk je kan ook in de woestijn wonen waar het 50 graden kan worden en zijn de dadels aan de boom dan ook niet meer rauw? Je mag je eigen mening erover geven.

De gefermenteerde cacao zit vol met goede voedingstoffen. Cacao is de hoogste natuurlijk bron van magnesium. Goed voor de spieren en humeur. Ook bevat cacao veel ijzer en veel stoffen waar je heel vrolijk van wordt. Denk aan anandamide. Dit komt van het woord: ANANDA: BLISS in het sanskriet. 

Cacao zit ook vol met antioxidanten. 

Het is niet voor niets dat mensen altijd zo graag cacao willen eten, je wordt er gewoonweg vrolijk van! 

Door de rauwe versie te eten en zo puur mogelijk te eten is het gewoon een hele goede bijdrage aan je gezondheid. Zelf kun je aanvoelen hoeveel goed voor je is. Ik heb periodes dat ik echt niet veel cacao eet en soms ook dagen dat ik hele eetlepels cacaonibs verorber. Zelf eet ik graag de orgasmic truffle. Deze truffle is vol met cacaonibs, cashew, beetje cayenne en een cacaolaagje van 70% pure cacao gezoet met kokosbloesemsuiker. Deze bonbon heb ik speciaal gemaakt zodat je zoveel mogelijk hebt aan de rauwe chocolade en tegelijkertijd er ook lekker van kan genieten omdat rauwe cacaobonen best een intensiteit heeft om zo te eten. Ik gebruik 70% pure chocolade omdat rauwe cacao intenser is qua smaak. Doordat onze chocolade rauw is en van heel goede kwaliteit heb je er meer aan dan een chocoladereep van lage kwaliteit en geroosterd die bijvoorbeeld 90% puur is gezoet met rietsuiker.  Onze cacao zijn van hele goede kwaliteit, afkomstig van kleine bio plantages en wij zoeten de cacao met kokosbloesemsuiker in plaats van witte suiker of rietsuiker.
De kwaliteit van de cacao bepaald ook de gezondheid van de cacao. Denk aan de voedingsbodem, op welke grond groeit de cacao en hoe vruchtbaar is hij nog. De hele grote plantages schenken daar vaak minder aandacht aan om in zo snel mogelijke tijd zoveel mogelijk cacao te produceren. Dit is erg zonde van de grond waar de cacao op groeit. Daarom kijk ik bij het inkopen van de cacao naar ieder detail en heb gesprekken met de inkopers van de cacao over hoe het groeit etc.

Wil je echt pure chocolade hebben en het echt doen voor je gezondheid dan zou ik onze cacaopasta bestellen. Dit zijn door ons cacaobonen gemalen tot een pasta voor 72 uur, zodat de smaak vrij mild is en vervolgens in stukjes gesneden. Dit is echt 100% pure cacao en voor de liefhebber. Dus lekker rauw genieten!