Waarom Rauwe Cacao over Geroosterde Cacao?

Cacao is ontzettend gezond,  cacao is niet meteen chocolade. Chocolade wordt van cacao gemaakt, maar niet alle chocolade is meteen gezond. Het ligt er dus net aan, wat doe je met de cacao zodat het een gezond tussendoortje wordt.

Wij gebruiken rauwe cacaobonen, dit verwerken wij op 42 graden. Op deze manier blijven alle mineralen en vitamines behouden in de cacao. Ga je de cacao roosteren, dan verliest het een deel van zijn gezondheid. Dat vinden wij gewoon ontzettend jammer!

Eigenlijk alles chocolade wat je vind in de supermarkt is gemaakt van geroosterde cacaobonen. Met roosteren kan je veel doen, het begon om de cacao hygienischer te maken. Maar tegenwoordig is de cacao-controle zo hoog, dat, dat niet meer van toepassing is.  

Waarom dan wel roosteren als ongeroosterd zo gezond is?
Voornamelijk om de smaak te kunnen bepalen. Je heb weinig ruimte voor smaakbepaling als je rauwe cacao gebruikt. Want hoe de smaak van de chocolade is komt door: de cacao zelf, de grondsoort waar het op groeit en het land, de fermentatie. Op al deze facetten hebben wij een keuze als rauw chocolade bedrijf. Vervolgens volgt het roosteren op een specifieke temperatuur, en hoelang je roostert bepaald ook de smaak. Zo kan je van 1 cacaosoort, 10 verschillende smaken creeren. 

Maar het heeft ook een keerpunt. Bij cacao van hele slechte kwaliteit, kan je zolang de cacao roosteren, dat de vieze smaak van de cacao verhult wordt. Dit gebeurt niet met alle chocolade, maar vooral de hele goedkope.

Volgende week praten wij over de gezondheid van de cacao! Fijne week.
Danielle
Dhana Chocolate oprichter